Ethereum. Wat Is Het En Hoe Werkt Ethereum?

(dit is geen financieel advies)

Ethereum is een open-source op blockchain gebaseerd besturingssysteem bedacht door Vitalik Buterin waar duizenden computers aan verbonden zitten; crypto-miners. Deze computers zorgen dat Ethereum kan bestaan en krijgen daarvoor als beloning de cryptomunt Ether. Ook kan iedereen gebruik maken van de blockchain van Ethereum door er bijvoorbeeld een app op te bouwen.

Hoe werkt Ethereum?

Zoals in de inleiding vertelde, is Ethereum een platform met als munt de Ether. Dit is een bijzonder platform omdat iedereen er een ‘smart contract’ mee kan maken met de programmeertaal Solidity

Wat is Ether?

Veel mensen denken dat Ethereum een crypto-coin is, dit is niet helemaal waar! De munt op het Ethereum platform is niet de Ethereum maar de Ether!

Wat is een Smart Contract?

Een smart contract is eigenlijk een digitaal contract waarmee je transacties kan uitvoeren Iedereen kan zo’n digitaal contract schrijven met de programmeertaal Solidity. Zo kan je een contract schrijven voor bijvoorbeeld jouw online-winkel:

Als op de betaalknop wordt gedrukt, wordt er 5 Ether overgemaakt van de koper naar de verkoper.

Ps: dit is natuurlijk versimpelde code, maar dit is wel waar het op neer komt.

Crypto-kitties Smart Contract

Een van de meest bekende smart-contracts wordt gebruikt voor de game Crypto-Kitties. Dit is een spel waarbij je geanimeerde soorten katten kan broeden, katten kopen en katten verkopen. Om te beginnen moet je Ether kopen.

Crypto-kitties Ethereum
Voorbeeld van de crypto-kitties.

Als je je aanmeld onderteken je een contract:

  • Je geeft toegang tot je account.
  • Ook sta je toe katten te kunnen kopen en verkopen.
  • Je accepteert de crypto-kitties te laten zien in je Ethereum-portomonee.

Als je dit accepteert kom je op een pagina waar je je eerste katten kan gaan kopen!

Ethereum Transacties per seconde (PROBLEEM!)

Omdat iedereen een app of munt op het Ethereum netwerk kan bouwen of games zoals Cryptokitties, moet het netwerk veel transacties per seconde aankunnen. Dit getal is maar 15 ! In vergelijking met Mastercard of VISA die wel 5000 per seconde aankunnen.

Op dit moment is het team achter Ethereum bezig om dit getal naar 17000 te krijgen.

Ethereum Gas, Wat Is Dat?

Telkens als je een transactie maakt met het Ethereum netwerk, dit kan bijvoorbeeld ook de koop of verkoop van een crypto-kitty zijn, betaal je transactiekosten. Deze transactiekosten worden berekend in WEI, lees hier verder meer over.

Gas price & Gas limit.

Gas price en Gas Limit zijn twee waardes die je altijd kan aanpassen bij elke transactie die je uitvoert. Je kan het vergelijken met een auto die je naar Zuid-Frankrijk wilt rijden. Je betaald een bepaalde benzineprijs (gasprice) voor het aantal benzine (gas limit) dat je wilt kopen.

Als je het aantal benzine (gas limit) heel laag houdt heb je kans dat je nooit in Zuid-Frankrijk aankomt, dit is ook zo bij Ethereum.

Ethereum-miners behandelen transacties, deze mimers willen natuurlijk zoveel mogelijk geld verdien en behandelen als eerste de transacties met de hoogste gasprice en de hoogste gas limit.

Hoe bereken je je verzendkosten Ethereum?

Je totale verzendkosten worden berekend als:

Gas limit * gas price = totale kosten in GWEI.

GWEI staat voor Giga-WEI, oftwel 1.000.000.000 WEI. WEI is eigenlijk een soort van cent in vergelijking met de Euro of met de Satoshi van Bitcoin. Maar 1 WEI is niet 0.01 Ethereum, maar 0.000000000000000001 Ethereum. Dit getal is natuurlijk veel te klein en daarom worden je transactiekosten berekend in Giga-WEI (GWEI), 1 GWEI = 0.000000001 Ethereum. Er zijn nog veel meer waardes vergelijkbaar met WEI en GWEI:

NaamHoeveelheid WEI
WEI1
KWEI (Kilo-wei)1.000
MWEI (Mega-wei)1.000.000
GWEI (Giga-wei)1.000.000.000
TWEI (Terra-wei)1.000.000.000.000
PWEI (Peta-wei)1.000.000.000.000.000
Ether1.000.000.000.000.000.0000
Verschillende maten WEI Ethereum

Verschil Ethereum en Ethereum Classic

Wat is het verschil tussen Ethereum en Ethereum Classic?

Op 30 juli 2015 werd Ethereum ‘gehardforked’, dit betekend dat er een afsplitsing was in de code en bestanden van Ethereum; Ethereum Classic en Ethereum. Er waren nu ineens twee Ethereum’s!

Waarom moest deze Hard-Fork komen?

Je vraagt je je waarschijnlijk af waarom dit werd gedaan. Dit komt door een grote hack, iemand had een loophole gevonden in de programmeertaal Solidity (de programmeertaal voor Ethereum). Hierdoor kon 3,6 miljoen ether buit gemaakt worden! Op dit moment (8-5-2020) is dit gelijk aan 710.053.425,90!

Dit kon het team achter Ethereum natuurlijk niet laten gebeuren, en zorgden dat alle oude Ether werd veranderd in Ethereum Classic. En ze gingen verder met een schone lei.

Wat is beter: Ethereum Classic of Ethereum?

Eigenlijk zit er in de kern van de platforms niet veel verschil. De prijs daarentegen kan totaal niet met elkaar worden vergeleken. Ether staat op dit moment op 213 euro, maar Ethereum Classic staat op 7.25 euro.

Zit er toekomst in ETC (ethereum classic)?

Het is natuurlijk logisch om na zo’n gigantisch prijsverschil na te denken over of er überhaupt nog toekomst is voor ETC. Het antwoord hierop is dat er eigenlijk een te groot verschil in komt te zitten dat het vergelijken te moeilijk word.

Ethereum wil namelijk van de orginele manier van crypto-mining af. Terwijl ETC blijft bij de standaard, en mensen die hebben geïnvesteerd in dure Ethereum mining apparatuur zullen dan ook bij ETC blijven.

Ook liggen op dit moment de transactiekosten voor ETC veel lager dan bij Ether.

Proof of Stake

Proof of Stake (PoS) is een algoritme om transacties te verifiëren. Ethereum is van plan om van Proof of Work (PoW) naar PoS te gaan. In mijn Crypto-mining blog leg ik meer uit over Proof of Work.

Om transacties te kunnen verifiëren bij Proof of Work moet je computer heel veel wiskundige berekeningen uitvoeren en zo hopen om de juiste code te raden waarmee je een transactie kan toestaan.

Bij proof of stake heb je helemaal geen goede hardware nodig, je hebt alleen maar een bepaald aantal van de crypto-munt nodig om te kunnen ‘staken‘. Hoe meer crypto je hebt, hoe meer kans je hebt om de code te ontvangen om transacties toe te staan.

Nu gaat het dus niet meer om zoveel mogelijk berekeningen te gokken met zoveel mogelijk computer-power, dit kost erg veel stroom en is totaal niet efficiënt.

Nu gaat het om zoveel mogelijk van de munt hebben op je speciale stake rekening, en geluk hebben om uitgekozen te worden.

Als je dan bent uitgekozen mag je de transactie verifiëren.

Hoe kan je worden uitgekozen bij PoS (proof of stake)

Stel dat al het geld op alle Stake-rekeningen bij elkaar gelijk is aan 100.000ETH (ethereum).

Als jij dan met 1.000 Ethereum op jouw speciale stake-rekening zit, heb je:

(Jouw Ethereum/totaal Ethereum)*100=jouw kans om te mogen staken.

Dus: 1.000/1.000.000=0.001

0.001*100 = 0.1% kans om de transactie te verifiëren.

Als jij wordt uitgekozen en het lukt je om te verifiëren, krijg je de transactiekosten van de verzender!

Kritiek op PoS (proof of stake)

Je hebt waarschijnlijk wel door dat je heel veel van de stake-munt moet hebben om kans te maken op het verifiëren van de nieuwe transacties.

Zo kunnen de rijken simpel rijker worden, terwijl de armen juist arm blijven.

Maar dit is ook zo bij PoW (proof of work), hierbij heb je veel geld nodig voor apparatuur en stroom, dit is dus net zo erg of zelfs slechter.

Tot slot

Als je tot hier hebt kunnen lezen: gefeliciteerd! Je hebt waarschijnlijk veel geleerd over Ethereum.

Let op: dit is géén financieel advies!

In het kort:

Hoe werkt Ethereum?

Zoals in de inleiding vertelde, is Ethereum een platform met als munt de Ether. Dit is een bijzonder platform omdat iedereen er een ‘smart contract’ mee kan maken met de programmeertaal Solidity Ethereum gouden munt met Ethereum logo en ethereum tekst

Wat is Ether?

Veel mensen denken dat Ethereum een crypto-coin is, dit is niet helemaal waar! De munt op het Ethereum platform is niet de Ethereum maar de Ether!

Wat is een Smart-contract?

Een smart contract is eigenlijk een digitaal contract waarmee je transacties kan uitvoeren Iedereen kan zo’n digitaal contract schrijven met de programmeertaal Solidity. Zo kan je een contract schrijven voor bijvoorbeeld jouw online-winkel.

Wat is Crypto-Kitties?

Een van de meest bekende smart-contracts wordt gebruikt voor de game crypto-kitties. Dit is een spel waarbij je geanimeerde soorten katten kan broeden, katten kopen en katten verkopen. Om te beginnen moet je Ether kopen.

Hoeveel transacties per seconde kan Ethereum aan?

Omdat iedereen een app of munt op het Ethereum netwerk kan bouwen of games zoals Cryptokitties, moet het netwerk veel transacties per seconde aankunnen. Dit getal is maar 15 ! In vergelijking met Mastercard of VISA die wel 5000 per seconde aankunnen.

Ethereum Gas, Wat Is Dat?

Telkens als je een transactie maakt met het Ethereum netwerk, dit kan bijvoorbeeld ook de koop of verkoop van een crypto-kitty zijn, betaal je transactiekosten. Deze transactiekosten worden berekend in WEI, lees hier verder meer over.

Wat is gas Ethereum?

Telkens als je een transactie maakt met het Ethereum netwerk, dit kan bijvoorbeeld ook de koop of verkoop van een crypto-kitty zijn, betaal je transactiekosten. Deze transactiekosten worden berekend in WEI, lees hier verder meer over.

Wat zijn gas-price en gas-limit?

Gas price en Gas Limit zijn twee waardes die je altijd kan aanpassen bij elke transactie die je uitvoert. Je kan het vergelijken met een auto die je naar Zuid-Frankrijk wilt rijden. Je betaald een bepaalde benzineprijs (gasprice) voor het aantal benzine (gas limit) dat je wilt kopen.

Hoe bereken je je transactiekosten voor Ethereum?

Gas limit * gas price = totale kosten in GWEI.

Ethereum Classic hard fork, wat is dat?

Je vraagt je je waarschijnlijk af waarom dit werd gedaan. Dit komt door een grote hack, iemand had een loophole gevonden in de programmeertaal Solidity (de programmeertaal voor Ethereum). Hierdoor kon 3,6 miljoen ether buit gemaakt worden! Op dit moment (8-5-2020) is dit gelijk aan 710.053.425,90!

Dit kon Ethereum niet laten gebeuren, en ze begonnen met een schone lei; Ethereum Classic & Ethereum.

Wat is beter: Ethereum Classic of Ethereum?

Eigenlijk zit er in de kern van de platforms niet veel verschil. De prijs daarentegen kan totaal niet met elkaar worden vergeleken. Ether staat op dit moment op 213 euro, maar Ethereum Classic staat op 7.25 euro.

Zit er toekomst in ETC (ethereum classic)?

Het is natuurlijk logisch om na zo’n gigantisch prijsverschil na te denken over of er überhaupt nog toekomst is voor ETC. Het antwoord hierop is dat er eigenlijk een te groot verschil in komt te zitten dat het vergelijken te moeilijk word.

Wat is Proof of Stake?

Proof of Stake (PoS) is een algoritme om transacties te verifiëren. Ethereum is van plan om van Proof of Work (PoW) naar PoS te gaan. In mijn Crypto-mining blog leg ik meer uit over Proof of Work.

Met dit crypto-mine algoritme heb je geen dure mining apparatuur nodig!

Hoe bereken je de kans om te mogen Staken?

(Jouw Ethereum/totaal stakebaar-ethereum)*100=jouw kans om te mogen staken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *