Wat is crypto-mining?

Wat is crypto-mining? Simpel gezegd is crypto-mining het verifiëren van transacties op een blockchain. Lees verder om te weten te komen wat dit betekend!

Wat is een blockchain?

Een blockchain is letterlijk vertaald een blokkenketting en wordt gebruikt om transacties uit te voeren en op te slaan. Zo kan je bijvoorbeeld Bitcoin van A naar B sturen, als de transactie succesvol wordt uitgevoerd, word de transactie opgeslagen op de blockchain. Deze transactie wordt helemaal onleesbaar gemaakt door middel van cryptografie en opgeslagen als een nieuw blokje op de ketting. Ook staat in elk blokje welk blokje ervoor kwam, zie het plaatje.

Blockchain transacties cryptomining infographic
Wat is een blockchain?

Telkens als er een nieuw blokje word toegevoegd gebeuren er dus een paar dingen:

  1. De transacties worden gecontroleerd.
  2. De transactiegegevens worden onleesbaar gemaakt voor mensen.
  3. Het vorige blokje word vermeld.
  4. Het blokje word opgeslagen als een nieuw blokje en toegevoegd aan de ketting.
  5. De hele blockchain wordt vernieuwd (met het nieuwe blokje erbij).

Wat is het controleren van transacties?

Dit is eigenlijk heel simpel, er wordt gekeken of de transactie kan worden uitgevoerd. Dus er wordt bijvoorbeeld gekeken of de verzender genoeg bezit heeft, of dat de ontvanger bestaat.

Waar wordt de blockchain opgeslagen?

Overal. Iedereen die een cryptowallet heeft geïnstalleerd heeft ook een kopie van de blockchain geïnstalleerd. En elke keer als er een nieuw blokje aan de blockchain wordt toegevoegd, wordt dit bij iedereen geupdate. Dit betekend dat de blockchain geen centraal middenpunt heeft zoals je bij normale banken of opslagpunten hebt. En dus gedecentraliseerd is.


Wat is dan cryptomining?

Nu je hebt geleerd wat een blockchain is, en hoe het werkt, kan ik gaan vertellen over wat cryptomining inhoudt. Je hebt natuurlijk erg veel computer-kracht nodig om op een blockchain transacties te versleutelen, te accepteren, en toe te voegen aan de ketting. Een crypto-miner doet dit door te gokken met 'hashes'. De miners nemen een transactie bijvoorbeeld:

12 bitcoin van piet naar klaas.

Nu gaat het computerprogramma door wiskunde deze tekst versleutelen tot een 'hash', er komt bijvoorbeeld als resultaat:

233356234964615464524

Dit doet het programma net zolang totdat het resultaat met een bepaald aantal nullen begint. het resultaat wat er nu is uitgekomen is dus niet goed, en begint het programma weer opnieuw! Nu plaatst het programma wat eigen 'input' bij de nog niet versleutelde tekst, bijvoorbeeld:

12 bitcoin van piet naar klaas..8djs

Nu gaat het computerprogramma deze tekst opnieuw versleutelen tot een 'hash', en er komt bijvoorbeeld als resultaat:

-1335610996461543824

Helaas, het begint alweer niet met een 0, dus het moet weer opnieuw met een andere eigen toevoeging van het programma worden uitgevoerd, bijvoorbeeld:

12 bitcoin van piet nawtrar klaas..8djs

Ook dit wordt weer opnieuw versleuteld tot een hash, met als resultaat:

06303728355041417367

Dit begint met een 0 en het is dus goed gekeurd, nu heb je een blok toegevoegd aan de ketting! Het voorbeeld kost een computerprogramma niet heel lang om op te lossen, (een normale computer kan ongeveer 200 pogingen per seconde doen). Maar bij een grote munt, bijvoorbeeld bitcoin, worden de berekeningen alleen goedgekeurd als het resultaat begint met 12 nullen! Dit kost dus gemiddeld 1.000.000.000.000x zoveel pogingen als bij het voorbeeld! Dit aantal gaat omhoog als er meer miners op het netwerk aangesloten zijn, de 'difficulty' gaat omhoog.

Fun Fact!

Je kan zelf op een windows-computer teksten hashen op een Windows computer door:

stap 1: druk op de wintoets + r.
Nu opent er een popup.


stap 2: vul cmd in, en klik op enter.
Nu opent er een zwart programma.


stap 3: vul python in, en klik op enter.
Nu lijkt er niks te gebeuren.


stap 4: vul hash("jouw-eigen-tekst") in en klik op enter.
Nu heb jij je tekst versleuteld, cool!

Wat is mining difficulty?

Onder het vorige kopje kwam het woord mining difficulty voorbij. Dit is een getal wat wordt gebruikt om aan te geven hoeveel pogingen er statistisch gezien gedaan moeten worden om een goede Hash te vinden. Voor Bitcoin is dit getal op dit moment 15.958.652.328.578. Dit getal kan lager of hoger worden als de totale berekeningen per seconde van alle miners samen hoger wordt, zodat er niet teveel blokken worden gevonden. Dus de versleutelde tekst moet met meer nullen beginnen.

Hoe verdien je geld met crypto mining?

Als crypto-miner wordt je betaald als je succesvol een blokje toevoegt aan de blockchain. Voor Bitcoin is dit 12.5BTC per blok op dit moment. Als je nu op je eigen computer gaat minen, kost het gemiddeld 2.4 miljoen jaar om één blok toe te voegen! Je krijgt alleen per blok betaald!

Daarom zijn mining-pools uitgevonden, een soort team van crypto-miners die samenwerken om blokken toe te kunnen voegen. Telkens als er door een gebruiken van zo'n pool een blok wordt toegevoegd, worden de winsten verdeeld over alle gebruikers. Als je je bij zo'n pool aansluit word je niet per blok betaald, maar voor je totaal aantal berekende hashes. Een mining pool zorgt er ook voor dat je vaker dan 2.4 miljoen jaar geld kan ontvangen. ViaBTC is aan te raden.


Hoe begin ik met cryptominen?

In dit artikel heb je ik je basis geleerd van een blockchain en cryptovaluta, dan is het nu tijd om uit te leggen wat cryptomining is. Het is eigenlijk erg simpel:

  1. Iemand die wil gaan cryptominen heeft hardware nodig, bestel dit op bol.com, zoals een GPU (grafische kaart), dit zit ook in een laptop of telefoon. Je kan voor de meeste munten ook een CPU (processor) gebruiken, dit werd bij de geboorte van cryptovaluta nog veel gedaan. Maar later kwamen mensen erachter dat ze met een GPU veel meer kunnen minen en dus ook verdienen. Vervolgens werden er speciale chips uitgevonden die alleen maar voor het minen van een bepaalde munt kunnen worden gebruikt: ASIC'S, application-specific integrated circuit. ASIC'S zijn nog weer vele malen sneller dan GPU's.
  2. Hierna heb je software nodig, bijvoorbeeld Honeyminer, dit is erg makkelijk te installeren en te gebruiken.
  3. En nu kan je beginnen met minen!

In het kort:

Hoe begin ik met cryptominen?

Iemand die wil gaan cryptominen heeft hardware nodig, zoals een GPU (grafische kaart).
Hierna heb je software nodig, bijvoorbeeld Honeyminer, dit is erg makkelijk te installeren en te gebruiken.
En nu kan je beginnen met minen!

Hoe verdien je geld met crypto mining?

Als crypto-miner wordt je betaald als je succesvol een blokje toevoegt aan de blockchain.

Wat is mining difficulty?

Onder het vorige kopje kwam het woord mining difficulty voorbij. Dit is een getal wat wordt gebruikt om aan te geven hoeveel pogingen er statistisch gezien gedaan moeten worden om een goede Hash te vinden.

Waar wordt de blockchain opgeslagen?

Overal. Iedereen die een cryptowallet heeft geïnstalleerd heeft ook een kopie van de blockchain geïnstalleerd. En elke keer als er een nieuw blokje aan de blockchain wordt toegevoegd, wordt dit bij iedereen geupdate.

Wat is het controleren van transacties op de blockchain?

Dit is eigenlijk heel simpel, er wordt gekeken of de transactie kan worden uitgevoerd. Dus er wordt bijvoorbeeld gekeken of de verzender genoeg bezit heeft, of dat de ontvanger bestaat.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is letterlijk vertaald een blokkenketting en wordt gebruikt om transacties uit te voeren en op te slaan.

Wat is cryptomining?

Wat is crypto-mining? Simpel gezegd is crypto-mining het verifiëren van transacties op een blockchain. Lees verder om te weten te komen wat dit betekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *